Favorit i repris (2012), om att vara VM

VM.

Jag undrade om ni ville veta något och Johanna skrev den här kommentaren:
Skulle vara superkul om du kunde skriva lite om hur det är att jobba som Visual Merchandiser, hur började det för dig? har du gått utbildning? några tips osv? 

Kanske om du kan berätta hur en dag på jobbet ser ut :)
Klart jag kan det! Visual merchandiser betyder att jag jobbar som dekoratör och det vad det jag ville bli när jag gick på gymnasiet (jag gick hantverk/textil-design) men sedan tog det många år innan jag faktiskt tog och sökte jobb som dekoratör. Jag var 25år, hade en kris och sa upp mig från min fasta tjänst som biträdande restaurangchef på McD. Jag jobbade där i 1,5 år och var anställd för att bli restaurangchef. Superbra erfarenhet men jag kände inte att jag brann för det jag gjorde.  
Jag fick ett erbjudande av min fd aupairfamilj att komma tillbaka till de i USA och jag sa ja. Dock hade jag uppsägningstid och under den så tänkte jag att jag skulle testa att söka mitt drömjobb.
Jag hade jobbat länge som arbetsledare, jag tog McD jobbet för att jag visste att deras ledarutbildningar var jättebra. Nu hade jag ju kämpat och jag kände ändå lite att det var att kasta bort det jag jobbat för med att bara glida hänga runt i Florida. Jag funderade vad jag ville göra i framtiden och vad mitt drömjobb var. Dekoratör. Sagt och gjort. Jag tänkte att det skulle vara bättre om jag sökte direkt istället för via intresseanmälan via internet så jag ringde Sverigekontoret och bad om en e-mail adress till personalansvarig. Jag skickade mitt mail och blev dagen därpå uppringd och bedd om en intervju.
Min första intervju var en total katastrof. Och då har jag själv suttit med intervjuer innan det här. Jag var så förvirrad och kunde inte svara rätt på en fråga kändes det som. Jag grät när jag körde de tio milen hem. Jag fick världens chans och sumpade den. "Ja du, den Emelie vi såg idag stämde ju inte direkt med ditt cv" sa dem innan jag åkte. En vecka senare ringde de igen och frågade om jag kunde göra en till intervju. Klart jag ville. Det gick superbra. Jag var klar och tydlig. Fick frågan om jag skulle kunna tänka mig att jobba som säljare ett tag för att komma in i jobbet men jag sa nej. Men. Jag fick jobbet. Som visual merchandiser.
 
I Sverige jobbar visual merchandisers också som avdelningschefer och det var där de såg min styrka i mina ledarerfarenheter. Visuellt var jag ett oskrivet kort för dem men de trodde på mig. Här i England jobbar jag enbart som dekoratör.
Jag fick en intern utbildning och var i Uppsala i fyra månader. Efter det blev det precis en tjänst ledig i min hemmabutik och jag fick den. En heltidstjänst dessutom. Vilken lycka.
Jag hade det jättetufft i början. Jag var väldigt osäker på det jag gjorde (fast jag låtsades ju att jag visste såklart), jag hade ingen superkoll på driften och ja. Det tog tid innan jag kände mig säker. Trygg. Jag hade säkert jobbat i typ två-tre år innan jag kände mig riktigt bra på det jag gjorde.
En vanlig dag på jobbet här i England ser ut såhär ungefär (jag jobbar på damavdelningen, entréplan. Dam är också det största och tyngsta konceptet. Jag är nu indoor, deco gör fönster och alla våra dockor. Vi jobbar ihop).
7.00 Morgonmöte med försäljningsuppgifter, planering, information.
7.15-10 Gör recover, dvs ersätter varor som det bara finns några kvar utav mot de vi har större kvantiet av. Gör standards, dvs storlekssorterar, viker om och storlekestejpar högar, flyttar om plagg som "fått fötter" så jag får rätt trendkänsla på den färgkombination/trend jag håller på med. Vi har namn på alla våra färgkombinationer. Monocrome tex är en av de vi har på dam nu. Att hålla ihop trenderna och få fram "rätt tjej" är viktigt. Man arbetar med köpförslag (tex ett linne, en kofta och ett par byxor som du kan ha på dig samtidigt) och produktbreak där en vara är samlad. Att skapa en bra balans är viktigt. Balans av färger, volymer, placering osv osv är nyckelordet. Har jag större projekt gör jag dock alltid de på morgonen. Oftast är vi flera då och delar upp oss så vi hinner. När butiken är öppen ägnar vi oss åt mindre projekt. Varannan vecka cirka byter vi fönster och flyttar då också färgkombinationerna/trenderna.
10.00. Går på teabreak om jag inte är inne i något vilket jag ofta är.
12.00 Går på lunch. Om jag inte är superinne i något, då kommer jag iväg senare.
13.00 Tillbaka. En gång i veckan har vi möte med storemanager, visualmanager, floormanagers och vi visuals för att gå igenom försäljning osv. Vi läser alltid på innan. 
15.00-16.00 Klar med vad jag ska göra eller ser till att ha avslutat snyggt. Du som kund ser nog inte om jag är klar eller ej. Ska jag hänga om så börjar jag planera det dagen/veckan innan. Jag plockar samples (ett plagg av varje i den färgkombination/trend jag ska hänga) och har på så vis koll på vad jag ska göra när jag börjar dagen efter.
Det är stor skillnad på att jobba i en storstadsbutik och en mindre butik. Det här är landets flaggskepp och vi har nästan dagligen besök av huvudkontor och massor av andra så kraven är höga på att vi ska leverera. Att jag jobbade i centrala Stockholm gjorde jättemycket för min utveckling, att man får mycket feedback (bra och dålig) gör att man lär sig tänka rätt. Vill man utvecklas mycket så är det i storstäderna man ska jobba, det är där det händer.
Om man är sugen på att bli dekoratör så kan man läsa till det via en eftergymnasial dekoratörsutbildning, finns i Leksand och Malmö vet jag. Jobbar man som jag för en stor kedja så kan man jobba sig till en dekoratörstjänst. Det går som sagt snabbare om man jobbar i en storstad där omsättningen av personal är högre, behovet är större och det finns fler möjligheter att utvecklas. Jobba hårt och visa intresse! Sug åt dig information. Jag praktiserade under gymnasiet med flera olika dekoratörer, bla på IKEA Kom&In vilket var supernyttigt.
Jag trivs otroligt bra på mitt jobb och har en väldigt bra arbetsgivare. Jag har åkt på flera byggen i Sverige och två utomlands i Istanbul. Och nu är jag här. Sedan vill jag vidare inom företaget och det finns massor av möjligheter till det vilket är bra.
Himla långt inlägg, tor du fick svar iallafall! Kram!
 
Kommentera inlägget här: