Gotland

Jag har lovat några vänner att skriva om Gotland och ge lite tips. Jag är dock ingen expert alls men mamma är! Hon är btw just nu på sin tredje Gotlandsresa för i sommar... Vi bokade huset vi bodde i redan i julas då jag väldigt gärna ville åka dit under midsommar. Jag, Andreas, barnen, mamma, två av mina systrar och svåger. Vi hyrde ett hus i Kovik en bit utanför Visby, ganska nära Klintehamn av vänner mamma lärt känna under alla sina resor och det var superfint! Så himla fräscht och fint fixat- vi bodde i en stuga på deras lammgård för tre år sedan när jag mamma och Zoe var dit. Hade kunnat plocka bort 3/4 till av vår packning och tvättat mera bara då det fanns tvättmaskin. Diskmaskin fanns också, grill, kubb och allt möjligt någon kan komma på att man kan behöva. Fiskeläget på andra sidan vägen var magiskt och dit gick vi nästan varje kväll för att håva räkor och spigg, titta på solnedgången och korna.
Vi lagade en hel del mat hemma. Gotländska primörer ovan. Första dagen var A sängliggande hemma med trasigt knä som fått nog av all rust och jobb. Vi andra avverkade Högklint (fin utsikt), kalkstensfabrik, och lunch på Körsbärsgården bara för att vi råkade åka förbi och var hungriga (konst och fik/mat). Vi hade tänkt stanna på Grå Gåsen i Burgsvik för lunch men råkade köra in mitt i tv inspelningen för Så Mycket Bättre. Mamma köpte en klänning på vägen på  Vamlingbolaget, någon kanske känner igen Mah-Jong? Vi åkte också förbi Margus som är en gårdsbutik och ladan i Hemse som säljer allehanda inredning i en stor lada på två våningar (nu blandar jag kronologisk ordning hej vilt om ni undrar hur kors och tvärs vi egentligen åkte).
18 juni- min födelsdag! Första bilden- utsikten från balkongen på övervåningen där jag, Andreas och barnen bodde. Ett rum och stort tv-rum med högt i tak. Loft över vårt sovrum, där bodde ingen. Tyra Myra hade fixat födelsedagstårta gullet och eftersom det var min dag fick jag bestämma. Vi åkte till Krusmyntagården och handlade så mycket kryddor, honung, tryffelolja, ansiktsrengöring till mig. Dit måste ni åka. De har lunch också. Köpte glass- honung/saffran. Magisk! sedan åkte vi till Rute Stenugnsbageri som ägs av Fabrique (bageri i Sthlm). Så fint, så mysigt! Fanns dock inget mina barn gillade och inget för veganen i familjen. Sinnessjukt goda kardemummabullar! Galet fint orangeri.
Sedan åkte vi till Furillen bara för att jag gillar att strosa där. Ingen annan uppskattar det lika mycket men jag tycker det är något magisk över den gamla fabriken. Dock var det abbonerat och vi fick vända. När man ändå är uppe i de här trakterna så skulle jag gärna velat ha åkt till Bungenäs/Nyströms och kanske Fårö men någonstans där så tror jag alla tyckte att det var nog med mina önskningar. Stefan Persson (H&M) har ett väldigt speciellt sommarställe i Bungenäs förresten, se här. Middag intogs iallafall i Visby efter en sväng på stan. Pizza med vitlök och räkor i hamnen, vet faktiskt inte vad stället heter men vi har ätit där förr. Gelato från Glassmagansinet till dessert!
Får Andreas bestämma så är semester sol och bad- vi bodde nära Tofta och det blev en del svängar dit under veckan, vi hade tur med vädret. Leva Kungslador ligger på vägen mellan Tofta och Visby. Det grundades av bla Susanne Liljenberg som jag ser upp till enormt men är nu sålt till Fabrique (!). Det hade inte alls lika mycket grejer som tidigare år, egna produkter i butiken och lunchbuffe tex. Lekplatsen i skogen var kvar men något bortglömd.
En stor höjdpunkt och också på min önskelista var att se russen på Lojsta Hed. Vi gjorde det- hittade de efter timmars letning. Flocken jag bara läst om i Min Häst. Helt salig var jag. Så salig och lycklig att jag spontant köpte ett föl som kommer i vinter men mer om det sedan.
Mamma älskar Ljugarn. Det var också dit vi åkte på min egentligen första semester någonsin med familjen- jag var 20år gammal. Jag, mamma och ungarna- det samlingsnamn som alla mina fyra yngre syskon förutom Joel gick under (Joel är bara är 13 månader yngre än mig- precis som Kee och Zoe). En resa ingen glömmer hursom! Har ni sett Sunes Sommar? : ) Tur att min gamla bästis sommarjobbade just den sommaren i Visby och tog med mig på Gutekällaren osv.
Ljugarn har en strand, en superfancy krog (Smakriket), Våffelmagasinet, en bra foodtruck utanför Konsum och Espegards Konditori. Sedan har de också Bruna Dörren som alla måste äta på! Och Verkstan- butik mm. Både Bruna Dörren och Verkstan är Susanne en av kvinnorna bakom, hon gör ju bara bra grejer! Bruna Dörren är extremt barnvänligt. 
Nu börjar energin ta slut här- jag har glömt vilken tid det kan ta att blogga trots att ni bara får oredigerade iPhone bilder. Vi firade riktigt traditonsenlig midsommar i Visby med dans runt stång och åkte häst och vagn längs havet. Grillade hemma och gick till fiskeläget på kvällen. Vi hann hänga mer på Tofta innan vi åkte hem på midsommardagens kväll och hittade en hel del fint på Garag1 i Visby som vi tänkte använda till stylingen av rusthuset (A vill dock fortfarande att vi ska flytta dit). Hade en riktig Gotlandsblues när vi kom hem! Resan får fem av fem toasts. Kee btw var riktigt upprörd när vi kom hem och såg att The Swedish Family hade varit på Kneippbyn. "Varför SA ni inte till mig att det här fanns på Gotland?! Nu måste vi åka dit igen!". Dock var det ett medvetet val från min sida- vi har ju väldigt mycket nöjesparker i vårt liv ändå. Det är inte direkt billigt att semestra på Gotland. Pengarna rinner iväg med allt fint som finns och allt gott man vill äta. Dock bodde vi billigt och det går att leta billigare avgångar, på resan över hade vi en deal som hette "Alla plus bilen". Åker så gärna tillbaka, snart. Kolla in Gotlandstips på Insta för mer tips än jag har, Residence hade också en bra guide nu såg jag. Nu ser jag fram emot lördag då mamma ska på premieringen på Lojsta och se vår lilla fölis!
 

Amanda (Swedish Passport):

Åh, finaste Gotland! Var där förra veckan och åker tillbaka igen om två veckor, haha! Men du, konstigt med Rute Stenugnsbageri, vi kunde få både vegansk macka och kaka när vi var där senaste gången. Dock var det ingenting som stod framme utan något vi fick be om :)

Svar: Åh! Drömmigt! 🙌🏻
Vi frågade också och det fanns bara rawfoodbollar, men vi var ju där så tidigt på säsongen också så då har de ju hunnit fixa 😃
Emelie

Lena:

Men himmel så mycket fint!
Henrik har pratat om Gotland i några år nu, han kanske ska få som han vill nästa sommar! 😘🙈

Spännande med rusthuset också!

💛

Svar: Men ja! Livets ö! 🧡
Superspännande! Det går fort nu! 🙌🏻😍
Emelie

Angelica Wåhlin:

Det ser fantastiskt trevligt ut!

Svar: 🧡🧡🧡
Emelie

Sarah:

Det här var ett tips-inlägg alla borde läsa som ska till Gotland 👆🏼 Wow !

Och imorgon blir det Ljugarn för oss innan Visby och hemförd. Följer verkstan och efter dina bilder på og är bruna dörren ett måste 😍

Svar: Åh gulle! ❤️❤️❤️
Emelie

Kommentera inlägget här: